Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς

Γόρτυνα, Κρήτης

Από Φεβρουάριο 2023

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαρά έχει ως στόχο να αναδείξει την ιδιαιτερότητα μιας σημαντικής περιοχής στο πέρασμα του χρόνου, από την Προϊστορία ως το Μεσαίωνα, να προβάλει την καταλυτική επίδραση της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του τόπου στην εμφάνιση και ανάπτυξη του πολιτισμού με τη συνδρομή και τις σύγχρονης τεχνολογίας, να μιλήσει για το παρελθόν αυτού του τόπου στα παιδιά και τους νέους και ν’ αποτελέσει τον πυρήνα διασύνδεσης των πολυάριθμων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ ανέπτυξε μία σειρά από πρωτότυπες διαδραστικές ενημερωτικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές που αποτελούν αναπόσπαστο και λειτουργικό μέρος του χώρου. Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι τα ακόλουθα:

  • Τρισδιάστατη αναπαράσταστη του Δίσκου της Φαιστού και σφραγισμάτων: Η εφαρμογή αυτή περιλαμβάνει διάφανη ψηφιακή οθόνη αφής και παρουσιάζει τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση του Δίσκου της Φαιστού και επιλεγμένων σφραγισμάτων, συνοδευόμενων από σχετική πληροφορία σε μορφή κειμένου και εικόνων.
  • Ψηφιακός ξεναγός για φορητές συσκευές: Μία εφαρμογή για φορητές συσκευές (iOS, Android) η οποία επιτρέπει την περιήγηση στον χώρο του Μουσείου τόσο ψηφιακά όσο και με φυσική παρουσία, έχοντας τον ρόλο του ξεναγού.
  • Εκπαιδευτική εφαρμογή “Κυνήγι θησαυρού”: Εφαρμογή για φορητές συσκευές (iOS, Android), η οποία με παιγνιώδη τρόπο καλεί τον επισκέπτη να συμμετάσχει στην επίλυση μίας σειράς γρίφων προκειμένου να κερδίσει ένα έπαθλο.
  • Ψηφιακός διαδραστικός χάρτης: Περιλαμβάνει ψηφιακό χάρτη της περιοχής της Μεσαράς με τις εντοπισμένες αρχαιολογικές θέσεις και μνημεία, καθώς και το οδικό δίκτυο διασύνδεσής τους.
  • Διαδραστικά συστήματα πληροφόρησης: Προσφέρουν τη δυνατότητα παρουσίασης και ανάπτυξης πληροφορίας σε θεματικές ενότητες, υπό τη μορφή ενός επαυξημένου ψηφιακού βιβλίου, εμπλουτισμένου με επιπλέον δυνατότητες. Κάθε ενότητα θα περιλαμβάνει κείμενα, εικόνες, βίντεο, καθώς θα υποστηρίζεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης μικρό-παιχνιδιών.
  • Συστήματα παρουσίασης/προβολής: Παρέχεται η δυνατότητα αναπαραγωγής πολυμεσικών παρουσιάσεων σε συνεχή επανάληψη, οι οποίες περιλαμβάνουν εικόνες και βίντεο.

Στοιχεία επικοινωνίας

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς
Αμπελούζος Τ.Κ. 700 12
Άγιοι Δέκα (Νομός Ηρακλείου, Κρήτη)
Τηλέφωνο +30 2892027177

https://messaramuseum.gr