Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Αποικίες και νομίσματα

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

11 Απριλίου, 2014 — 19 Απριλίου, 2015

Το διαδραστικό σύστημα Stater 360² παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Ευρώπη της Ελλάδας: Αποικίες και κέρματα από τη συλλογή της Alpha Bank» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το Stater 360² επιτρέπει στο κοινό να εξοικειωθεί με επιλεγμένα αρχαία νομίσματα από τη Νομισματική Συλλογή  της Alpha Bank.

Το Stater 360²  πρωτότυπο σε όλο τον κόσμο, αποτελείται από έναν περιστρεφόμενο μεταλλικό δίσκο στον οποίο απεικονίζονται είκοσι νομίσματα. Αυτά μπορούν να προβληθούν σε μεγέθυνση υψηλής ανάλυσης, επιλέγοντας ένα κέρμα κάθε φορά και εξετάζοντάς το υπό το πρίσμα ενός μεγεθυντικού φακού. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να διαβάσει την περιγραφή που αντιστοιχεί σε κάθε νόμισμα και να χρησιμοποιήσει τον χάρτη, προκειμένου να εντοπίσει την πόλη που το εξέδωσε, αγγίζοντας πάνω του. Στη κοντινή οθόνη, ο επισκέπτης μπορεί, επίσης, να διαβάσει το ιστορικό της εκδιδούσας αρχής. Τέλος, προκειμένου να προβληθεί η αντίστροφη πλευρά του κέρματος, ο χρήστης μπορεί απλά να περιστρέψει τον δίσκο στον κατακόρυφο άξονα.

Η ιδέα, ο σχεδιασμός, η βασική τεχνολογία, καθώς και η αισθητική της κατασκευής έχουν υλοποιηθεί από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) κατόπιν αιτήματος της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank.

Μετά το κλείσιμο της προσωρινής έκθεσης, το σύστημα εγκαταστάθηκε μόνιμα στο ALPHA BANK – Πολιτιστικό κατάστημα.

Στοιχεία επικοινωνίας

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκη
Μανόλη Ανδρόνικου 6
Τ.Θ. 506 19
546 21, Θεσσαλονίκη

Τηλ.:+30 2313 310201
www.amth.gr/en