Info Point, Γραφείο Τουρισμού, Δήμος Ηρακλείου

Κρήτη, Ελλάδα

Από Ιούνιο 2015

Το Γραφείο Τουρισμού είναι μία πρωτότυπη εγκατάσταση που στοχεύει στην προώθηση του νησιού. Συγκεκριμένα, παρέχει στους επισκέπτες νέους τρόπους πρόσβασης στις πληροφορίες μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών και καινοτόμων διαδραστικών συστημάτων που έχουν αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ).

Στο Γραφείο Τουρισμού έχουν εγκατασταθεί  τα εξής συστήματα:

 • Infocloud, μία μεγάλη οθόνη αφής στην οποία προβάλλεται με τη μορφή συνεχούς ροής πολυμεσικό υλικό που έχει ως στόχο να αναδείξει τον πολιτισμό και τα αξιοθέατα της Κρήτης. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιαδήποτε εικόνα μέσω αφής, ώστε να προβληθεί σε μεγέθυνση και να αντλήσουν περαιτέρω πληροφορίες για αυτήν.
 • Be There NOW! Φωτογραφίες από πολλά και διαφορετικά μέρη και αξιοθέατα της Κρήτης παρουσιάζονται σε μία επιφάνεια προβολής. Όταν οι επισκέπτες σταθούν μπροστά στην προβαλλόμενη εικόνα μπορούν να δουν τους εαυτούς τους να ενσωματώνονται σε αυτήν. Το σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και αποστολής τους σε προσωπικό ηλεκτρονικό λογαριασμό του χρήστη.
 • Το PaperView απεικονίζει έναν χάρτη του νησιού, ο οποίος είναι τυπωμένος πάνω σε μία μεγάλη επιφάνεια τραπεζιού στην οποία προβάλλονται σημεία ενδιαφέροντος. Όταν ο χρήστης τοποθετήσει στην επιφάνειά του τραπεζιού ένα κομμάτι χαρτόνι, ενεργοποιείται η εφαρμογή και το χαρτόνι μετατρέπεται σε μία προσωπική διαδραστική οθόνη που προβάλλει το αντίστοιχο τμήμα του χάρτη. Μόλις ο χρήστης εστιάσει πάνω σε ένα σημείο ενδιαφέροντος, εμφανίζονται πολυμεσικές πληροφορίες σχετικές με τη συγκεκριμένη τοποθεσία.
 • Διαδραστικά Έντυπα: Σε μία απλή επιφάνεια τραπεζιού οι επισκέπτες μπορούν να τοποθετήσουν τον τυπωμένο χάρτη του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ηρακλείου, ο οποίος διανέμεται ελεύθερα από το γραφείο τουρισμού. Το σύστημα επαυξάνει ηλεκτρονικά τον τυπωμένο χάρτη με πολυμεσική πληροφορία σε διάφορες γλώσσες και δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να αλληλεπιδρά με αυτόν μέσω αφής, προκειμένου να πλοηγηθεί.
 • Το Media Gallery παρουσιάζει μία εκτενή συλλογή φωτογραφιών και άλλου πολυμεσικού υλικού που σχετίζεται με τη χλωρίδα και την πανίδα της Κρήτης, στην οποία ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί μέσω χειρονομιών.
 • Το Stater 360² αποτελείται από έναν περιστρεφόμενο δίσκο που μοιάζει να έχει κατασκευαστεί από πηλό, στην επιφάνεια του οποίου προβάλλεται, σε διαφορετικές απεικονίσεις, ο δίσκος της Φαιστού (ακριβές αντίγραφο, αντίγραφο με τονισμένα τα σύμβολα και σκίτσο). Οι επισκέπτες μπορούν να περιστρέψουν τον δίσκο για να δουν και τις δύο του πλευρές, ενώ παράλληλά μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με αυτή τη θρυλική ανακάλυψη της μινωικής αρχαιολογίας, αγγίζοντας την επιφάνειά του.
 • Ένα Τραπέζι Παιχνιδιών σε μία οθόνη πολλαπλής αφής. Αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν ή περισσότερους παίκτες και περιλαμβάνει δύο εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια που παρουσιάζουν εικόνες και πληροφορίες για την Κρήτη.
  • Jigsaw Puzzle. Σε αυτό το παιχνίδι οι παίκτες καλούνται να ολοκληρώσουν ένα παζλ, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν το επίπεδο δυσκολίας και την εικόνα της προτίμησής τους. Μόλις το παζλ ολοκληρωθεί με επιτυχία, οι χρήστες μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες που σχετίζονται με την εικόνα που σχηματίστηκε.
  • Kρυπτόλεξο. Λέξεις βρίσκονται μέσα σε ένα πλέγμα τυχαίων γραμμάτων, τις οποίες οι χρήστες καλούνται να εντοπίσουν. Όταν οι λέξεις συμπληρωθούν με επιτυχία, προβάλλεται στην οθόνη πολυμεσικό περιεχόμενο που συνοδεύεται από περιγραφικό κείμενο.

Υπάρχει ένα ακόμη σύστημα, το οποίο συνδυάζει την τεχνολογία με την τέχνη, το οποίο είναι ορατό όχι μόνο μέσα από το γραφείο τουρισμού, αλλά και από τον ιστορικό πεζόδρομο μπροστά από το κτίριο. Πρόκειται για ένα Διαδραστικό Γλυπτό, η κατασκευή του οποίου στηρίζεται στον γόνιμο συγκερασμό των νέων τεχνολογιών και των εικαστικών τεχνών, το οποίο έχει τοποθετηθεί στο κεντρικό παράθυρο. Το Γλυπτό έχει δύο όψεις και καλωσορίζει τους επισκέπτες, καλώντας τους να το εξερευνήσουν. Αντλεί έμπνευση από τον μύθο του Λαβυρίνθου, από τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη και από άλλα στοιχεία της μακράς πολιτιστικής παράδοσης της Κρήτης.

Στοιχεία επικοινωνίας

Δήμος Ηρακλείου
Τμήμα Τουρισμού, InfoPoint
Πλατεία Νικηφόρου Φωκά

Τηλ.: 2813 4097 77 – 80
Φαξ: 2813 4097 81
www.heraklion.gr