Συστήματα Πληροφόρησης στο λιμάνι Ηρακλείου

Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάδα

Από Αύγουστο 2015

Το λιμάνι του Ηρακλείου  είναι δεύτερο σε επιβατική κίνηση μετά το λιμάνι του Πειραιά και πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο για να προσφέρει άκρως ανταγωνιστικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου  Α.Ε. προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα τους επισκέπτες της Κρήτης και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ) έχει εγκαταστήσει τέσσερα  διαδραστικά συστήματα στον τερματικό σταθμό των επιβατών και τρία  διαδραστικά συστήματα σε κινητή μονάδα πληροφόρησης, που ακολουθεί μία προκαθορισμένη διαδρομή στο κέντρο της πόλης και αποτελεί κινητό περίπτερο πληροφόρησης.

  • Η Διαδραστική Στήλη Ανακοινώσεων στοχεύει στην άμεση παροχή πληροφοριών μέσω της κατακόρυφης ροής αντικειμένων σε μία στήλη πληροφόρησης. Το σύστημα χρησιμοποιεί μία μεγάλη κατακόρυφη οθόνη αφής, στην οποία παρουσιάζεται συνεχής ροή ανακοινώσεων διαφόρων τύπων (κείμενο, εικόνα και βίντεο κλιπ), προερχόμενες από ποικίλες πηγές. Οι ανακοινώσεις προβάλλονται και αποκρύπτονται αυτόματα, ανάλογα με την ημερομηνία δημοσίευσής τους και την περίοδο ισχύος τους. Επιπλέον, παρέχεται η επιλογή αποστολής των πληροφοριών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον προσωπικό λογαριασμό του χρήστη. Τέλος, το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές να ορίσουν τις πηγές άντλησης των πληροφοριών.
  • O Διαδραστικός Χάρτης είναι ένα σύστημα που περιλαμβάνει σημεία ενδιαφέροντος που εμφανίζονται σε έναν χάρτη. Ο διαδραστικός χάρτης επιτρέπει στους χρήστες μέσω της αφής να αντλήσουν πληροφορίες είτε με τη μορφή πολυμέσων είτε με μορφή κειμένων, τα οποία εμφανίζονται στην επιφάνειά του.
  • Το Media Gallery είναι ένα σύστημα που επιτρέπει την περιήγηση και τη διερεύνηση μεγάλων συλλογών πολυμεσικής πληροφορίας (εικόνες και βίντεο), προσφέροντας αλληλεπίδραση από απόσταση με τη βοήθεια τεχνολογιών υπολογιστικής όρασης. Το Media Gallery εμφανίζει ένα πλέγμα πολυμεσικών στοιχείων μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το στοιχείο που τον ενδιαφέρει. Οι λειτουργίες που προσφέρει το σύστημα περιλαμβάνουν: (α) γρήγορη επισκόπηση ολόκληρης της συλλογής, (β) εστίαση σε ένα μόνο στοιχείο με στόχο τη λήψη πρόσθετων πληροφοριών (π.χ. μια σύντομη περιγραφή) και εύκολη περιήγηση σε στοιχεία κοντά στο ήδη επιλεγμένο.
  • Ο Πανόπτης είναι ένας ψηφιακός κατάλογος κατάλληλος για εκθεσιακούς χώρους με τον οποίο παρέχεται στους επισκέπτες η δυνατότητα να περιηγηθούν στα περιεχόμενα. Παράλληλα, μπορούν να εστιάσουν στις λεπτομέρειες των εικόνων, διαβάζοντας τα συνοδευτικά κείμενα που παρέχουν επιπλέον πληροφορίες. Η εφαρμογή βασίζεται στις έννοιες της παιγνιώδους και ψυχαγωγικής αλληλεπίδρασης που συνδυάζουν τη λειτουργικότητα με το παιχνίδι και την άνεση. Έτσι, προσφέρεται μία εναλλακτική λύση για τους σταθμούς πληροφόρησης, που συνοδεύουν τις συλλογές αντικειμένων.
  • Το Infocloud περιλαμβάνει μία συλλογή από λέξεις-κλειδιά, εικόνες και βίντεο, που εμφανίζονται σε μία μεγάλη οθόνη αφής. Όταν επιλεγεί μία λέξη, ανοίγει ένα παράθυρο πληροφοριών, το οποίο μπορεί να περιέχει μία εικόνα ή ένα βίντεο συνοδευόμενο από μία σύντομη περιγραφή. Όλα τα επιλεγμένα στοιχεία μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα, καθώς και να μεγεθυνθούν ή να συρρικνωθούν μέσω χειρονομιών.
  • Το Be There NOW! αποτελεί ένα διαδραστικό σύστημα που επιτρέπει σε πολλαπλούς χρήστες να βλέπουν ζωντανά την εικόνα τους να ενσωματώνεται σε ποικίλα ψηφιακά τοπία, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να τα επισκεφθούν σαν να ήταν εκεί. Το σύστημα περιλαμβάνει μία μεγάλη οθόνη, έναν κύβο-χειριστήριο και μία οθόνη αφής ή μία μεγάλη πολυαπτική επιφάνεια. Επιπλέον, διαθέτει μία σειρά από ψηφιακά τοπία στα οποία μπορούν να πλοηγηθούν οι χρήστες, περιστρέφοντας τον κύβο-χειριστήριο που βρίσκεται δίπλα στο σύστημα. Ταυτόχρονα, μπορούν να απαθανατίσουν ένα στιγμιότυπο και να το στείλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον προσωπικό τους λογαριασμό ή σε φίλους τους, αγγίζοντας την εικόνα μίας φωτογραφικής μηχανής που απεικονίζεται στη διπλανή οθόνη.

Στοιχεία επικοινωνίας

Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.
Λιμάνι Ηρακλείου, Τ.Θ. 1068
711 10 Ηράκλειο

Τηλ.: +30 2810 338115 & 16
www.portheraklion.gr