Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου

Ηράκλειο, Κρήτη

Από Ιούνιο 2017

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου πήρε το όνομά της από τον συγγραφέα και άνθρωπο των γραμμάτων Δημήτριο Βικέλα, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής και διοργανωτής των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Ο Βικέλας κληροδότησε την προσωπική του βιβλιοθήκη στο Δήμο Ηρακλείου το 1908, μετατρέποντας τη μικρή τοπική βιβλιοθήκη σε σημαντικό αποθετήριο βιβλίων και αρχείων. Στις μεταγενέστερες δωρεές περιλαμβάνεται η βιβλιοθήκη του νομπελίστα ποιητή, Γιώργου Σεφέρη και της συζύγου του, Μαρούς, της συγγραφέως Έλλης Αλεξίου, του σκηνογράφου Γιώργου Ανεμογιάννη κ.α. Επιπλέον, η βιβλιοθήκη φιλοξενεί βενετσιάνικα, οθωμανικά και γερμανικά αρχεία σχετικά με την πόλη του Ηρακλείου. Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου δεν αποτελεί μόνο μέρος για την ανάγνωση ή την προβολή βιβλίων, αλλά και πολιτιστικό ίδρυμα που οργανώνει και υποστηρίζει επιστημονικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, διεξάγει έρευνα και έχει δικό του εκδοτικό οίκο.

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου, στο Μέγαρο «Αχτάρικα», το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα.

Η εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων Διάχυτης Νοημοσύνης, που υλοποιεί το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανακαίνισης της βιβλιοθήκης.

Τα συστήματα αυτά είναι:

  • Ο Πανόπτης είναι ένας ψηφιακός κατάλογος που επιτρέπει στους επισκέπτες να πλοηγηθούν στα περιεχόμενα και να αντλήσουν περαιτέρω πληροφορίες για τα βιβλία της βιβλιοθήκης ή για προτεινόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα. Δύο τέτοια συστήματα φιλοξενούνται στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, το ένα στον χώρο υποδοχής που παρουσιάζει το εκδοτικό πρόγραμμα και το άλλο στο παιδικό δανειστικό παρουσιάζει βιβλία για παιδιά.
  • Το Beantable είναι ένα διαδραστικό τραπέζι που αποτελείται από μία επιφάνεια αναγνώρισης φυσικών αντικειμένων και περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες υποστηρίζουν ελεύθερη και προσωπική αλληλεπίδραση με ψηφιακά βιβλία. Το σύστημα ενσωματώνει ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές εφαρμογές εμπνευσμένες από τα βιβλία και επιτρέπει σε παιδιά έως 10 ετών να παίζουν με παιχνίδια παζλ, δραστηριότητες ζωγραφικής κ.λπ.
  • Το Διαδραστικό Τραπέζι Τέχνης αποτελείται από μία επιφάνεια που αναγνωρίζει φυσικά αντικείμενα και είναι εγκατεστημένη στο τμήμα παιδικών βιβλίων της βιβλιοθήκης. Το σύστημα επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν ελεύθερα με τα βιβλία της Βιβλιοθήκης μέσω ενός ψηφιακού καταλόγου που παρουσιάζει συναφείς πληροφορίες, όπως συγγραφείς, περιγραφές κ.λπ. και διασκεδαστικά παιχνίδια, όπως κουίζ, παιχνίδια μνήμης, ζωγραφική κ.λπ.
  • Η Διαδραστική Στήλη Ανακοινώσεων αποτελείται από μία μεγάλη κάθετη οθόνη αφής που παρουσιάζει μία συνεχή ροή ανακοινώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα προβάλλονται και τουριστικά αξιοθέατα της πόλης του Ηρακλείου.
  • Το Διαδραστικό Γλυπτό είναι ένα διαδραστικό έργο τέχνης αφιερωμένο στους ανθρώπους των γραμμάτων που κατάγονται από την Κρήτη.

Στοιχεία επικοινωνίας

Πλατεία Ελ. Βενιζέλου
71202 Ηράκλειο, Κρήτη

Τηλ.: +30  2813 409700
Φαξ: +30  2813 409701
www.vikelaia.gr