Διαδραστικό Τραπέζι Τέχνης

Το Διαδραστικό Τραπέζι Τέχνης είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση που βασίζεται στη διαδραστική επιφάνεια Microsoft Surface 2.0 και έχει ως στόχο να βιώσουν οι επισκέπτες των ιδρυμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς και των μουσείων την εμπειρία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η συγκεκριμένη πρόταση προσφέρει μία σειρά από υπηρεσίες που βρίσκουν πεδίο εφαρμογής σε ποικίλους τομείς  ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, όπως η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η πληροφόρηση.

Η τυπική έκδοση του Διαδραστικού Τραπεζιού Τέχνης ενσωματώνει μια σειρά εφαρμογών, όπως:

  • Το ποτάμι της τέχνης: Πρόκειται για ένα ποτάμι πληροφοριών με το οποίο μπορούν οι χρήστες να αλληλεπιδράσουν. Πιο συγκεκριμένα στη διαδραστική επιφάνεια απεικονίζεται ένας βυθός με πετραδάκια και ο χρήστης έχει την ευκαιρία μέσω φυσικών πετρών που θα τοποθετήσει να αντλήσει πληροφορίες σχετικά με τα εκθέματα.
  • Τραπέζι για καφέ: Εδώ οι γονείς έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εκθέματα, ενώ τα παιδιά διασκεδάζουν μέσω παιχνιδιών.
  • Το παζλ: Ένα διαδραστικό παζλ, εμπνευσμένο από τις ζωές και τα έργα διάσημων καλλιτεχνών.
  • Επιλογή και αντιστοίχιση: Ένα παιχνίδι μνήμης στο οποίο χρησιμοποιούνται κάρτες με καλλιτεχνικό περιεχόμενο.
  • Ο συλλέκτης τέχνης: Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στη διάρκεια του οποίου ο παίκτης καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με διάφορα καλλιτεχνικά γεγονότα και τον τόπο που συμβαίνουν.
  • Ζωγράφισέ το: Μία εφαρμογή ζωγραφικής που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη ζωγραφική, εξερευνώντας και μαθαίνοντας τις αρχές της θεωρίας των χρωμάτων.

 

Στοχεύει στους εξής τομείς:

Το Διαδραστικό Τραπέζι Τέχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε Ινστιτούτο ή Οργανισμό Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει ως στόχο να εμπλουτίσει τις εμπειρίες των επισκεπτών μέσω μίας ψηφιακής εφαρμογής.

Το Διαδραστικό Τραπέζι Τέχνης συνοδεύεται από ενσωματωμένες εφαρμογές που μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις τρίτων ή ακόμα και να προστεθούν νέες ανάλογα με τις επιθυμίες του φορέα υποδοχής. Επιπλέον, προσφέρεται ένας αριθμός χειροποίητων φυσικών αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αλληλεπίδραση.

Εγκαταστάσεις

Δημοσιεύσεις

Partarakis, N., Zidianakis, E., Antona, M., & Stephanidis, C. (2015). Art and Coffee in the Museum. In N. Streitz & P. Markopoulos (Eds.), Distributed, Ambient, and Pervasive Interactions – Volume 21 of the combined Proceedings of the 17th International Conference on Human-Computer Interaction (HCI International 2015), Los Angeles, CA, USA, 2-7 August, pp. 370-381. Berlin Heidelberg: Lecture Notes in Computer Science Series of Springer