Καλλιτεχνικά Παιχνίδια

Μια συλλογή παιχνιδιών Διάχυτης Νοημοσύνης με θέμα την τέχνη.

Μια σειρά παιχνιδιών διάχυτης νοημοσύνης έχει αναπτυχθεί με σκοπό την καλλιέργεια των  δεξιοτήτων  που αφορούν στην τέχνη και στη ζωγραφική μέσω μιας ευχάριστης κοινωνικής εμπειρίας για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Τα παιχνίδια βασίζονται σε μια γενική οντολογία τέχνης που παρέχει λεπτομερείς ιστορικές και τεχνικές πληροφορίες για πίνακες ζωγραφικής, ζωγράφους, τεχνικές ζωγραφικής κλπ.

Ο Συλλέκτης (Art Collector) είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που μπορεί να παιχτεί από δύο έως τέσσερις παίκτες. Η βασική ιδέα του παιχνιδιού είναι να παρουσιάσει τον χάρτη μιας χώρας ή μιας ηπείρου, όπως ήταν κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου τέχνης (π.χ. η Ευρώπη κατά την Αναγέννηση, η σύγχρονη Ευρώπη κ.λπ.).

Σ’ αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται μια διαδρομή να διέρχεται από τους βασικούς, γεωγραφικούς σταθμούς της συγκεκριμένης περιόδου. Η αλληλεπίδραση με τους παίκτες πραγματοποιείται με (α) επαυξημένα ζάρια, (β) επαυξημένα πιόνια, (γ) επιτραπέζια χειριστήρια στην οθόνη αφής, (δ) χειριστήρια με τέσσερις διακόπτες και (ε) αναγνώριση ομιλίας. Κάθε παίκτης ρίχνει τα ζάρια και το σύστημα με βάση την τοποθεσία του παίκτη δημιουργεί ερωτήσεις που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη περίοδο της τέχνης και με τη συγκεκριμένη, γεωγραφική θέση που βρίσκεται το πιόνι. Οι σωστές απαντήσεις επιτρέπουν στον παίκτη να ξαναρίξει τα ζάρια, ενώ οι λαθεμένες δίνουν τη σειρά στον επόμενο. Ο παίκτης που καταφέρνει να περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμού κερδίζει το παιχνίδι.

Ο πίνακας (Painting Plane) είναι ένα παιχνίδι κουίζ σχετικό με έργα τέχνης, στο οποίο δεν υπάρχουν σωστές ή λαθεμένες απαντήσεις. Οι χρήστες απαντούν στις ερωτήσεις που τίθενται και οι απαντήσεις τους οδηγούν στην παροχή περεταίρω πληροφοριών. Με βάση αυτές τις νέες πληροφορίες τίθενται νέα ερωτήματα σχετικά με τα σημεία ενδιαφέροντος των έργων που παρουσιάζονται. Τέλος, το παιχνίδι μπορεί να εστιάσει σε σημεία ενδιαφέροντος ενός πίνακα ζωγραφικής, χρησιμοποιώντας τεχνικές για πλοήγηση σε εικόνες  πολύ υψηλής ανάλυσης.

Η Παλέτα (Colour Mixer) επιτρέπει στους χρήστες να πειραματίζονται με τους συνδυασμούς χρωμάτων μέσω μιας διαδραστικής εφαρμογής. Επιπλέον, εξάγει τις πληροφορίες χρώματος και χρωστικής από την οντολογία, ενώ χρησιμοποιεί συγκεκριμένους μαθηματικούς μετασχηματισμούς χρωμάτων για να επιτύχει έγχρωμα μίγματα που μοιάζουν με τις ιδιότητες των πραγματικών, χρωστικών ουσιών.

Εγκαταστάσεις