Ηράκλειο, Κρήτη
1 Δεκεμβρίου, 2018 — 7 Ιανουαρίου, 2019
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ) κλήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά να συμμετάσχει στους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς. Στην πραγματικότητα, παρουσίασε μία συλλογή μεγαλύτερη από αυτή της προηγούμενης χρονιάς και για τον λόγο αυτό τα εκθέματα φιλοξενήθηκαν σε έξι διαφορετικά σημεία του Χριστουγεννιάτικου κάστρου, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον μαγικό κόσμο των Χριστουγέννων μέσα από καινοτόμες διαδραστικές εφαρμογές.
Στα δεξιά της ανατολικής εισόδου του Χριστουγεννιάτικου χωριού είχε τοποθετηθεί ένα καινοτόμο σύστημα που αναπαριστά το έλκηθρο του Αϊ-Βασίλη, με τον τάρανδο, Ρούντολφ, που μιλάει, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες. Επιπλέον, έχει ενσωματωθεί μία οθόνη, στην οποία προβάλλονται βίντεο με πτήσεις πάνω από την πόλη του Ηρακλείου. Ο Ρούντολφ προσκαλεί τα παιδιά να γίνουν βοηθοί του Αϊ -Βασίλη, και να μοιράσουν τα δώρα σε όλους, μέσω ενός εικονικού διαδραστικού ταξιδιού πάνω από το κέντρο της πόλης.
Στο σπίτι των ξωτικών οι νεαροί επισκέπτες ήταν σε θέση να προσφέρουν βοήθεια στον Άγιο Βασίλη α) διαλέγοντας δώρα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και β) οδηγώντας, μέσω της χρήσης μιας φυσικής τρόμπας, το έλκηθρό του με σκοπό να παραδώσουν τα δώρα στα σπίτια των παιδιών.
Οι εκπλήξεις του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ) συνεχίστηκαν στο σπίτι του Αϊ- Βασίλη, όπου μία ομάδα νάνων καλωσόριζε μικρούς και μεγάλους στο εργαστήριο κατασκευής χριστουγεννιάτικών δώρων.
Στο σπίτι των παραμυθιών τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα μέσω παιγνιώδους αλληλεπίδρασης να συμμετέχουν στην αφήγηση επιλεγμένων παραμυθιών.
Το πνεύμα της χαράς και της νοσταλγίας τελειώνει με τα διαδραστικά συστήματα του Δήμου Ηρακλείου, τα οποία αρχικά παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Τεχν-η-ολογία», στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ οδόν 2017». Αντλώντας έμπνευση από την Κρήτη του παρελθόντος, τα συστήματα ταξιδεύουν τους επισκέπτες μέσα από χριστουγεννιάτικες εικόνες και ήχους.
Τέλος, ξύλινα γλυπτά διακοσμούσαν το εξωτερικό των χριστουγεννιάτικων σπιτιών με φωτισμένες φιγούρες διαφόρων χρωμάτων που αναβόσβηναν, σύμφωνα με τη μουσική που ακουγόταν στο χριστουγεννιάτικό κάστρο.