Μουσείο Καζαντζάκη

Ηράκλειο, Κρήτη

Από Φεβρουάριο 2016

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη αποτίει φόρο τιμής στον σημαντικό πνευματικό, συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό και ταξιδιώτη, Νίκο Καζαντζάκη.

Το Μουσείο αποτελείται από ένα συγκρότημα κτιρίων στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χωριού «Βαρβάροι», γνωστό ως «Μυρτιά». Η έκθεση του Μουσείου στεγάζεται σε χώρο που βρισκόταν το σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, πατέρα του Νίκου Καζαντζάκη.

Στο  Μουσείο Καζαντζάκη έχουν εγκατασταθεί δύο διαδραστικά συστήματα:

  • Το Infocloud περιλαμβάνει μία συλλογή από λέξεις-κλειδιά, εικόνες και μικρογραφίες βίντεο που εμφανίζονται σε μία μεγάλη οθόνη αφής. Οι πληροφορίες παρουσιάζονται σε συνεχή ροή και αποτελούν αποσπάσματα, ποιήματα, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικά βιβλία, καρτ-ποστάλ και εμπνευσμένους οδηγούς του Νίκου Καζαντζάκη κατά τη διάρκεια της αδιάλειπτης εργασίας του. Όταν επιλεγεί μία λέξη ή εικόνα, ανοίγει ένα παράθυρο πληροφοριών, το οποίο μπορεί να περιέχει μία εικόνα ή ένα βίντεο κλιπ συνοδευόμενο από μία σύντομη περιγραφή. Όλα τα επιλεγμένα στοιχεία μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα, να διαγραφούν, να μεγεθυνθούν ή και να συρρικνωθούν μέσω πολλαπλών χειρονομιών αφής.
  • Το Διαδραστικό Quiz είναι τοποθετημένο στον χώρο του καφέ του Μουσείου ως μέρος του προγράμματος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι που αναθέτει στους παίκτες να συνεργαστούν με την ομάδα τους με στόχο να επιτύχουν την υψηλότερη επίδοση, απαντώντας σε ερωτήσεις που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο θέμα. Το παιχνίδι περιλαμβάνει ασύρματα χειριστήρια, που αποτελούνται από τέσσερα έγχρωμα κουμπιά συνδεδεμένα σε μία μεγάλη οθόνη.

Στοιχεία επικοινωνίας

Μουσείο Καζαντζάκης
Μυρτιά 70100
Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων
Ηράκλειο, Κρήτη

Τηλ.: 2810 741689
Φαξ: 2810 742232
www.kazantzaki.gr