Βραδιά του Ερευνητή 2019

Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάδα

27 Σεπτεμβρίου, 2019

1.500.000 επισκέπτες σε τριακόσιες Ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν κάθε τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη στη βραδιά του ερευνητή. Πρόκειται για μία εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2005 σe όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας φιλοξενεί αυτήν την εκδήλωση στο κεντρικό του κτίριο στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το 2019 το πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής  παρουσίασε τα συστήματα:

  • AR AmI Explorer: αφορά στη διαδραστική προσομοίωση φυσικών χώρων σε περιβάλλοντα Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR). Ως ένα παράδειγμα εφαρμογής του συστήματος αυτού παρουσιάζεται, μέσω εικονικής πλοήγησης, ένα μέρος των αποτελεσμάτων του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ). Το προς επίδειξη σύστημα αποτελείται από την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας ’AR AmI Explorer’ και μια τρισδιάστατη μακέτα αναπαράστασης ενός τμήματος των κτιριακών εγκαταστάσεων Διάχυτης Νοημοσύνης του ΙΠ-ΙΤΕ. Μέσω της εφαρμογής αυτής, η φυσική μακέτα του κτιρίου εμπλουτίζεται (επαυξάνεται) με ψηφιακό περιεχόμενο που περιλαμβάνει πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με μερικά από τα διαδραστικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί στο ΙΠ-ΙΤΕ στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος. Το σύστημα εφαρμόζει ένα καινοτόμο υπόδειγμα αλληλεπίδρασης που σε συνδυασμό με τη χρήση εικόνας, φωτός και ήχου έχει ως γενικότερο στόχο: (α) να «μεταμορφώνει» τη διαδικασία εξερεύνησης ενός χώρου σε μία διαδραστική ψυχαγωγική εμπειρία και (β) να αναδεικνύει τα σημαντικά στοιχεία ενός υπό εξερεύνηση χώρου.
  • Κόσμοι Πληροφορίας (VR): Το σύστημα αποτελεί μια πλατφόρμα προσομοίωσης πραγματικών χώρων, επιτρέποντας στους χρήστες την ανάκτηση πληροφορίας μέσω Εικονικής Πραγματικότητας. Το σύστημα προσφέρει μια εντυπωσιακή εμπειρία διάδρασης, δημιουργώντας στους χρήστες την εντύπωση της παρουσίας τους στον ψηφιακό χώρο. Συγκεκριμένα, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα περιήγησης και εναλλαγής εικονικών χώρων μεταξύ των οποίων είναι: το κτιρίου Διάχυτης Νοημοσύνης (ΙΤΕ), η Αίθουσα του Θρόνου στην Κνωσό και ένα ψηφιακό αρχαιολογικό μουσείο. Επιπλέον, επιτρέπει την επιμέρους εξερεύνηση του εικονικού χώρου βάσει οπτικοποιημένης πληροφορίας, καθώς και την προβολή του χρήστη στον εικονικό χώρο μέσω τεχνολογικών εργαλείων Μεικτής Πραγματικότητας.
  • Πλατφόρμα Ψηφιακής Σήμανσης AmI Promote: Η πλατφόρμα Ψηφιακής Σήμανσης AMI Promote επιτρέπει την προβολή πολυμεσικού περιεχομένου για ενημερωτικούς, εμπορικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς. Η συγκεκριμένη τεχνολογία ενδείκνυται για χρήση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως αστικά ή υπεραστικά λεωφορεία, αφού παρέχει τη δυνατότητα προβολής στοχευμένων, πολυμεσικών πληροφοριών ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του οχήματος. Τα κύρια χαρακτηριστικά της πλατφόρμας Ψηφιακής Σήμανσης ΑΜΙ Promote είναι:
    • η υποστήριξη εφαρμογών δυναμικού περιεχομένου βάσει γεωγραφικής θέσης και εύρους ημερομηνιών,
    • η προβολή οπτικοακουστικού, δυναμικού περιεχομένου (κείμενο, εικόνες, βίντεο με ή χωρίς ήχο)
    • η υποστήριξη οθονών διαφορετικών χαρακτηριστικών (π.χ. διάσταση, φυσική ανάλυση, ψηφιακή/αναλογική σύνδεση)
    • το σύγχρονο και εύχρηστο περιβάλλον διαχείρισης περιεχομένου
    • ο προγραμματισμός και παραμετροποίηση διαφημίσεων και ενημερωτικού περιεχομένου
    • η ενημέρωση περιεχομένου μέσω διαδικτύου
    • το πλήρες ιστορικό αναπαραγωγής περιεχομένου και
    • η απομακρυσμένη επιτήρηση μέσω τεχνολογίας VNC.
  • CaLmi: Σύστημα διαχείρισης του στρες σε «έξυπνους» χώρουςΤο σύστημα επιτρέπει τη διάχυτη παρουσίαση προγραμμάτων χαλάρωσης σε «έξυπνους» χώρους με στόχο τη διαχείριση του επιπέδου στρες των ατόμων που διαμένουν σε αυτά. Ως ένα παράδειγμα εφαρμογής του συστήματος αυτού παρουσιάζεται ένα πολυ-αισθητηριακό πρόγραμμα χαλάρωσης που υλοποιεί την τεχνική «Έκθεση στη Φύση». Το προς επίδειξη σύστημα αποτελείται από την εφαρμογή, CaLmi, και ένα ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο χώρο. Μέσω της εφαρμογής αυτής, ο χώρος διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε: (α) να ενεργοποιεί την αίσθηση της όρασης, μέσω της προβολής βίντεο ενός καταρράκτη μέσα σε δάσος στην τηλεόραση του χώρου και της κατάλληλης προσαρμογής του χρώματος και της έντασης της λάμπας του χώρου, (β) στην ενεργοποίηση της ακοής, μέσω αναπαραγωγής ήχων του δάσους από ακουστικά και (γ) στην ενεργοποίηση της οσμής, μέσω διάχυσης του αρώματος λεβάντας από μια συσκευή αρωματοθεραπείας.
    Το σύστημα συνδυάζοντας τη χρήση εικόνας, φωτός, ήχου και οσμής έχει ως γενικότερο στόχο να “ενισχύσει” τις υπάρχουσες τεχνικές χαλάρωσης και να δημιουργήσει μία χαλαρωτική εμπειρία.