Εικαστικό Εργαστήρι: Η Διάχυτη Νοημοσύνη προσεγγίζει τη δημιουργικότητα

Το ψηφιακά επαυξημένο παραδοσιακό εργαστήριο τέχνης προσφέρει καινοτόμα μέσα για τη δημιουργία παραδοσιακών έργων τέχνης. Εδώ η δραστηριότητα του καλλιτέχνη διευκολύνεται χάρη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας από τη σύλληψη του θέματος μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου.

Το εργαστήριο ενσωματώνει:

 • Ένα διαδραστικό τραπέζι σχεδίασης με διάφορες εφαρμογές που ενσωματώνεται σε μία ψηφιακά επαυξημένη επιφάνεια αναγνώρισης φυσικών αντικειμένων (Microsoft Surface0).
 • Έναν χώρο δημιουργίας τέχνης που προσφέρει εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τη συνδρομή πολυάριθμων ψηφιακών μέσων.
 • Μία περιοχή του εργαστηρίου, όπου μπορούν να δημιουργηθούν και να επεξεργασθούν νέες συνθέσεις κατά την καλλιτεχνική δημιουργία.

 

Η υποδομή προσφέρει τα απαραίτητα μέσα για τους καλλιτέχνες προκειμένου να:

 • κατανοήσουν τεχνικά το μέσο που χρησιμοποιούν.
 • εκφραστούν και να αποφασίσουν τί να δημιουργήσουν.
 • να κεντρίσουν την προσοχή του θεατή, εφαρμόζοντας τις αρχές και τα στοιχεία της εικαστικής τέχνης.
 • εφαρμόσουν τεχνικές και γνώσεις με οποιοδήποτε επιθυμητό μέσο.

 

Το ψηφιακά επαυξημένο παραδοσιακό εργαστήρι τέχνης προσφέρει καινοτόμα εργαλεία παραδοσιακής ζωγραφικής, μέσω:

 • της συνεχούς ενσωμάτωσης του πραγματικού και του ψηφιακού κόσμου, στοχεύοντας στην υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας μη ψηφιακών έργων τέχνης
 • της αξιοποίησης των πηγών της γνώσης κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και της δημιουργικής διαδικασίας
 • της παροχής γνώσεων και εργαλείων καλλιτεχνικής δημιουργίας
 • της διαμόρφωσης ενός στέρεου πλαισίου για την παραγωγή συνθέσεων που στηρίζονται στον γόνιμο συγκερασμό των παραδοσιακών στοιχείων και της σύγχρονης τεχνολογίας.

 

Το  Εικαστικό Εργαστήρι προσφέρει μία σειρά από λειτουργίες  που αποσκοπούν στην εξασφάλιση μιας ποικίλης καλλιτεχνικής θεματολογίας, περιλαμβάνοντας τα εξής:

 • Ιστορία της Τέχνης και υλικά: Το εικαστικό εργαστήρι προσφέρει τη δυνατότητα περιήγησης στην ιστορία της τέχνης, στα υλικά δημιουργίας της, και στη σύγκριση τους. Παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα περιήγησης  σε έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί από διάσημους καλλιτέχνες αλλά και τη δυνατότητα άντλησης υλικού από το διαδίκτυο.
 • Σύνθεση: Υποστηρίζονται τέσσερις διαφορετικές μέθοδοι σύνθεσης σε μία περιοχή καλλιτεχνικής δημιουργίας του εργαστηρίου· σύνθεση με ψηφιακά μέσα, τρισδιάστατες συνθέσεις με γεωμετρικά αντικείμενα, παραδοσιακή γεωμετρική σύνθεση και φυσική σύνθεση.
 • Μίξη χρωμάτων και θεωρία: Μία εικονική παλέτα ζωγραφικής είναι διαθέσιμη για τον καλλιτέχνη προκειμένου να δημιουργήσει και να δοκιμάσει εικονικά μείγματα χρωμάτων. Ο χρωματικός κύκλος εισάγει τις έννοιες της θεωρίας των χρωμάτων, που χρησιμοποιούνται στην αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική.
 • Καλλιτεχνική δημιουργία: Προσφέρεται εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας για την καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ παράλληλα διατίθενται αρκετές εφαρμογές για την ανάμειξη χρωμάτων, την μετακίνηση της σύνθεσης, την επεξεργασία της εικόνας μέσω φίλτρων, την εξαγωγή σκίτσων, την προεπισκόπηση της σύνθεσης, τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων έργων τέχνης κλπ.

 

Στοχεύει στους τομείς:

Το  Εικαστικό εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν ως αντικείμενο διδασκαλίας την τέχνη και επιθυμούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες με στόχο την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου.

Δημοσιεύσεις

Nikolaos Partarakis, Margherita Antona, Emmanouel Zidianakis, Panagiotis Koutlemanis, Constantine Stephanidis (2015). Traditional Painting Revised: The Ambient Intelligence Approach to Creativity. In A. L. Brooks, E. Ayiter & O. Yazicigil (Eds.), Proceedings of the 4th International Conference on Arts and Technology (ArtsIT 2014), Istanbul, Turkey, 10-12 November (pp. 45-53). Switzerland: Springer