Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Κρήτη, Ελλάδα

Από Νοέμβριο 2015

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα απ’ όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση, όμως, στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το Μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ’ εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της ανακαίνισης των εκθεσιακών χώρων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ) έχει εγκαταστήσει καινοτόμα διαδραστικά συστήματα που στοχεύουν στην παροχή πλούσιας και διαδραστικής εμπειρίας μέσω εικονικών εκθέσεων.

Επτά  διαδραστικά εκθέματα έχουν εγκατασταθεί σε φυσικούς χώρους του Μουσείου, όπου η τεχνολογία «συνοδεύει» και να «επεξηγεί» τα πραγματικά αρχαιολογικά εκθέματα. Η εγκατάσταση διαδραστικών εκθεμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου καλύπτει τις σημαντικότερες θεματικές κατηγορίες του Μουσείου.

Τα συστήματα είναι:

  • To Ami CMS, μία διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης εφαρμογών Διάχυτης Νοημοσύνης, επιτρέποντας στους χρήστες να διαχειριστούν τα διαδραστικά συστήματα και να οργανώσουν σενάρια παρουσίασης πολυμεσικής πληροφορίας.
  • Το Infocloud περιλαμβάνει μία συλλογή από λέξεις-κλειδιά, εικόνες και βίντεο, που εμφανίζονται με τη μορφή συνεχούς ροής σε μία μεγάλη οθόνη αφής. Συγκεκριμένα, απεικονίζει: (i) τη μινωική θαλασσοκρατία και ειδικότερα την επίδραση της προϊστορικής Κρήτης στην αρχαιότητα, την εξάπλωση των Μινωιτών γύρω από το Αιγαίο μέσα από την περιγραφή μινωικών αρχαιολογικών χώρων και αντικειμένων, καθώς και εκθέσεις της Εφορίας Αρχαιοτήτων σχετικά με την παράδοση και την κοινωνία των Κρητών, και τέλος (ii) τη θεματική ενότητα «Δαίδαλος και Ίκαρος: Η πρώτη πτήση και οι μετέπειτα πτητικές μηχανές».
  • Το Διαδραστικός Τοίχος υποστηρίζει παιχνίδια, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα ένας, δύο ή και περισσότεροι παίκτες, χρησιμοποιώντας ολόκληρο το σώμα τους. Το σύστημα προσφέρει στους επισκέπτες μία καινοτόμο εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία, αφού δίνει τη δυνατότητα στους παίχτες να ελέγχουν το παιχνίδι, χρησιμοποιώντας τις «εικονικές» τους σκιές, που προβάλλονται στην επιφάνεια και ακολουθούν τις κινήσεις του σώματός τους. Συγκεκριμένα στο Μουσείο, ο χρήστης καλείται να διαχωρίσει τα μινωικά αρχαία αντικείμενα σύμφωνα με κριτήρια όπως το υλικό, τη χρήση και την περίοδο και ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που έχει επιλέξει. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα ομαδικού παιχνιδιού συνδυάζοντας δύο διαφορετικές οθόνες.
  • Το Jigsaw Puzzle είναι ένα ψηφιακό παιχνίδι παζλ που επιτρέπει αλληλεπίδραση από απόσταση. Ο χρήστης καλείται να επιλέξει μία εικόνα μέσα από μία ποικιλία αρχαίων μινωικών αντικειμένων, καθώς και το επίπεδο δυσκολίας, και στη συνέχεια προσπαθεί να ολοκληρώσει το πάζλ που έχει σχηματιστεί. Το παζλ μπορεί να παιχτεί σε συλλογικό ή ανταγωνιστικό επίπεδο.
  • Το Interactive Multimedia Viewer επιτρέπει την παρουσίαση και την διαχείριση πολυμεσικής πληροφορίας από απόσταση, η οποία προβάλλεται σε έναν ή περισσότερους υπολογιστές.
  • Το Info Kiosk, ένας σταθμός πληροφόρησης, είναι ένα είδος επαυξημένου, ψηφιακού βιβλίου που παρουσιάζει κατηγοριοποιημένες πληροφορίες. Κάθε θεματική ενότητα περιλαμβάνει κείμενο, εικόνα, βίντεο κλιπ ή ακόμα και σύντομα διαδραστικά παιχνίδια, ενώ στα κείμενα έχουν επισημανθεί λέξεις-κλειδιά που παρουσιάζουν περισσότερη πολυμεσική πληροφορία με τη μορφή αναδυόμενων παραθύρων. Οι σταθμοί πληροφόρησης είναι διαδραστικά συστήματα φιλικά προς τον χρήστη και παρέχουν πληροφορίες για τη Μινωική Διατροφή, Αρχιτεκτονική, Γραφή και Σφραγιδογλυφία και τη Μινωική Τεχνολογία  κατά την προϊστορική περίοδο στην Κρήτη.
  • Η Χρονογραμμή είναι ένα σύστημα που επιτρέπει τη μοντελοποίηση, την αποθήκευση, την οπτικοποίηση και την πολυτροπική αλληλεπίδραση με διαφορετικές χρονογραμμές μέσω μιας τρισδιάστατης προβολής, με στόχο την παρουσίαση της χρονικής διάστασης και την εξερεύνηση από τους χρήστες. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες επικεντρώνονται στην ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας και των ανασκαφών στην Κρήτη μέσω της ίδρυσης, της λειτουργίας και  της ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, δίνοντας έμφαση σε σημαντικούς χρονολογικούς σταθμούς. Η αλληλεπίδραση του συστήματος βασίζεται στην αναγνώριση χειρονομιών από απόσταση.
  • Προβολή Βίντεο στην αίθουσα υποδοχής του Μουσείου

Στοιχεία επικοινωνίας

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Ξανθουδίδου & Χατζηδάκη 1
712 02 Ηράκλειο

Τηλ.: +30 2810 027 9000
Email: ahm@culture.gr
www.heraklionmuseum.gr