Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Χανιά, Κρήτη, Ελλάδα

Από Φεβρουάριο 2015

Το πατρικό σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων αποτέλεσε τη στέγη του επί τριάντα και πλέον χρόνια, από το 1880 μέχρι το 1910 και αργότερα κατά διαστήματα από το 1927 μέχρι το 1935. Η ιστορική κατοικία έχει ανακαινιστεί και  έχει μετατραπεί σε χώρο συλλογικής μνήμης και σε ένα σύγχρονο μουσείο. Μετά την ανακαίνισή της η έκθεση περιλαμβάνει καινοτόμες τεχνολογίες.

Επτά διαδραστικά συστήματα έχουν εγκατασταθεί στην Οικία- Μουσείο Βενιζέλου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Τέσσερα από αυτά βρίσκονται στην αίθουσα εκπαίδευσης, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν μέρος της κύριας έκθεσης.

  • Ο Διαδραστικός Τοίχος υποστηρίζει παιχνίδια, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα ένας, δύο ή και περισσότεροι παίκτες, χρησιμοποιώντας ολόκληρο το σώμα τους, σε έναν χώρο 3×3μ. στον οποίο υπάρχει μία μεγάλη επιφάνεια προβολής. Ο Διαδραστικός Τοίχος προσφέρει στους επισκέπτες μία καινοτόμο εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία, αφού δίνει τη δυνατότητα στους παίχτες να ελέγχουν το παιχνίδι, χρησιμοποιώντας τις «εικονικές» τους σκιές που προβάλλονται στην επιφάνεια και να ακολουθούν τις κινήσεις του σώματός τους. Οι χρήστες καλούνται να διαχωρίσουν τα προσωπικά αντικείμενα του Ελευθέριου Βενιζέλου από άλλα μοντέρνα αντικείμενα και να τα οδηγήσουν στο σωστό καλάθι. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μία κάμερα φωτογραφίζει τους παίκτες σε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. Επιπλέον, χρησιμοποιείται μία πρόσθετη οθόνη αφής ως μέσο προβολής και άμεσης αποστολής των φωτογραφιών σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Το Infocloud περιλαμβάνει μία συλλογή από λέξεις-κλειδιά, εικόνες και βίντεο, που εμφανίζονται σε μία μεγάλη οθόνη αφής. Όταν επιλεγεί μία λέξη, ανοίγει ένα παράθυρο πληροφοριών, οι οποίες σχετίζονται με τη ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου. Αυτό μπορεί να περιέχει μία εικόνα ή ένα βίντεο συνοδευόμενο από μία σύντομη περιγραφή. Όλα τα επιλεγμένα στοιχεία μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα, καθώς και να μεγεθυνθούν ή να συρρικνωθούν μέσω χειρονομιών.
  • Το Jigsaw Puzzle. Σε αυτό το παιχνίδι οι παίκτες καλούνται να ολοκληρώσουν ένα παζλ, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν το επίπεδο δυσκολίας και την εικόνα της προτίμησής τους. Μόλις το παζλ ολοκληρωθεί με επιτυχία, οι χρήστες μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες που σχετίζονται με την εικόνα που σχηματίστηκε.
  • Το PaperView είναι μία επαυξημένη φυσική επιφάνεια που υποστηρίζει την άντληση πληροφοριών μέσω χάρτινων καρτών από συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος, (π.χ. δυσδιάστατος χάρτης ή ένα τρισδιάστατο μοντέλο). Το σύστημα επιτρέπει στους χρήστες να μελετούν πολυμεσικές πληροφορίες, χρησιμοποιώντας τις χάρτινες κάρτες ως προσωπικές διαδραστικές οθόνες. Ο χρήστης μπορεί επιπλέον να σηκώσει και να κρατήσει μία κάρτα υπό οποιαδήποτε γωνία και ανάλογα με τη θέση της να αποκαλύψει σχετικές πληροφορίες. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης χρήσης από περισσότερους από έναν χρήστες.
  • Το Kρυπτόλεξο. Πρόκειται για ένα κρυμμένο σταυρόλεξο, το οποίο συνδυάζει την ψυχαγωγία με τη γνώση. Μέσα σε ένα πλαίσιο γραμμάτων, αποκρύπτονται σημαντικές λέξεις. Μόλις ανακαλυφθεί μία λέξη, εμφανίζονται πολυμεσικές πληροφορίες για αυτήν. Το σύστημα χρησιμοποιεί οθόνη αφής, πάνω στην οποία μπορούν οι χρήστες να βρουν τις κρυμμένες λέξεις, σύροντας το δάχτυλό τους από την αρχή μέχρι το τέλος της κάθε λέξης ή αγγίζοντας το πρώτο και το τελευταίο γράμμα της καθεμιάς από αυτές.
  • Η Χρονογραμμή είναι ένα διαδραστικό σύστημα που παρουσιάζει χρονολογικές πληροφορίες σε μία επιφάνεια μεγάλης κλίμακας, ενώ η αλληλεπίδραση του χρήστη επιτυγχάνεται με χειρονομίες από απόσταση. Εκτός από τη δυνατότητα παρουσίασης της πληροφορίας σε μία δυσδιάστατη μορφή, υπάρχει και η δυνατότητα τρισδιάστατης αναπαράστασης. Η δεύτερη αναπαριστά ένα διάδρομο κατά μήκος του οποίου παρουσιάζονται γεγονότα με χρονολογική σειρά, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται φυσική κιναισθητική αλληλεπίδραση.
  • Το Ινφοσκόπιο αποτελεί μία πρωτοποριακή, ασύρματη συσκευή ηλεκτρονικού ξεναγού, η οποία προσφέρει παιχνίδια εξερεύνησης σε φυσικά περιβάλλοντα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ηχητική καθοδήγηση και παιχνίδια ερωταποκρίσεων. Το Ινφοσκόπιο καταγράφει τα αντικείμενα για τα οποία ο επισκέπτης έδειξε ενδιαφέρον και μπορεί να αξιοποιήσει αυτήν τη γνώση, έτσι ώστε να εμφανίσει περεταίρω πολυμεσικές πληροφορίες σε ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς πληροφόρησης.

Στοιχεία επικοινωνίας

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”
Πλατεία Έλενας Bενιζέλου, Χαλέπα
73133, Xανιά

Τηλ.: 28210 56008, 51555-6, 54011
Φαξ: 28210 56009
www.venizelos-foundation.gr