Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης, Δήμος Χερσονήσου

Κρήτη, Ελλάδα

Από Οκτώβριο 2016

Το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου Χερσονήσου περιλαμβάνει δέκα διαδραστικά συστήματα:

 • Το Be There NOW! είναι ένα διαδραστικό σύστημα που επιτρέπει σε πολλαπλούς χρήστες να βλέπουν ζωντανά την εικόνα τους να ενσωματώνεται σε ποικίλα ψηφιακά τοπία, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να τα επισκεφθούν σαν να ήταν εκεί.
 • Edu Games. Πρόκειται για έναν σταθμό παιχνιδιών που περιλαμβάνει μία οθόνη πολλαπλής αφής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν ή περισσότερους παίκτες και προσφέρει δύο εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια:
  • Το Jigsaw Puzzle. Σε αυτό το παιχνίδι οι παίκτες καλούνται να ολοκληρώσουν ένα παζλ, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν το επίπεδο δυσκολίας και την εικόνα της προτίμησής τους. Μόλις το παζλ ολοκληρωθεί με επιτυχία, οι χρήστες μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες που σχετίζονται με τη εικόνα που σχηματίστηκε.
  • Το Kρυπτόλεξο. Λέξεις βρίσκονται μέσα σε ένα πλέγμα τυχαίων γραμμάτων, τις οποίες οι χρήστες καλούνται να εντοπίσουν. Όταν οι λέξεις επιλεγούν με επιτυχία, προβάλλεται στην οθόνη πολυμεσικό περιεχόμενο που συνοδεύεται από περιγραφικό κείμενο.
 • Το Infocloud περιλαμβάνει μία συλλογή από λέξεις-κλειδιά, εικόνες και βίντεο που εμφανίζονται σε μία μεγάλη οθόνη αφής. Όταν επιλεγεί μία λέξη, ανοίγει ένα παράθυρο πληροφοριών, το οποίο μπορεί να περιέχει μία εικόνα ή ένα βίντεο συνοδευόμενο από μία σύντομη περιγραφή. Όλα τα επιλεγμένα στοιχεία μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα, καθώς και να μεγεθυνθούν ή να συρρικνωθούν μέσω χειρονομιών.
 • Η Διαδραστική Στήλη Ανακοινώσεων στοχεύει στην παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μέσω της κατακόρυφης ροής  αντικειμένων σε μία στήλη πληροφόρησης. Το σύστημα χρησιμοποιεί μία μεγάλη κατακόρυφη οθόνη αφής, στην οποία παρουσιάζεται συνεχής ροή ανακοινώσεων διαφόρων τύπων (κείμενο, εικόνα και βίντεο κλιπ), προερχόμενες από ποικίλες πηγές. Οι ανακοινώσεις προβάλλονται και αποκρύπτονται αυτόματα, ανάλογα με την ημερομηνία δημοσίευσής τους και την περίοδο ισχύος τους. Επιπλέον, παρέχεται η επιλογή αποστολής των πληροφοριών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον προσωπικό λογαριασμό του εκάστοτε χρήστη. Τέλος, δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές να ορίσουν τις πηγές άντλησης των πληροφοριών.
 • Το Media Gallery είναι ένα σύστημα που επιτρέπει την περιήγηση και τη διερεύνηση μεγάλων συλλογών πολυμεσικών πληροφοριών (εικόνες και βίντεο), προσφέροντας αλληλεπίδραση από απόσταση με τη βοήθεια τεχνολογιών υπολογιστικής όρασης. Το Media Gallery εμφανίζει ένα πλέγμα πολυμεσικών στοιχείων μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το στοιχείο που τον ενδιαφέρει. Οι λειτουργίες που προσφέρει το σύστημα περιλαμβάνουν: (α) γρήγορη επισκόπηση ολόκληρης της συλλογής, (β) εστίαση σε ένα μόνο στοιχείο με στόχο τη λήψη πρόσθετων πληροφοριών (π.χ. μια σύντομη περιγραφή) και εύκολη περιήγηση σε στοιχεία κοντά στο ήδη επιλεγμένο και (γ) μεγέθυνση των λεπτομερειών του επιλεγμένου στοιχείου.
 • Το Μωσαϊκό περιλαμβάνει μία μεγάλη διαδραστική οθόνη αφής, στην οποία εμφανίζεται μία συλλογή καρτών διπλής όψεως.
 • Ο Interactive Multimedia Viewer επιτρέπει την παρουσίαση και τη διαχείριση πολυμεσικών πληροφοριών, οι οποίες προβάλλονται ταυτόχρονα σε έναν ή περισσότερους υπολογιστές.
 • O Πανόπτης είναι ένας ψηφιακός κατάλογος κατάλληλος για εκθεσιακούς χώρους με τον οποίο παρέχεται στους επισκέπτες η δυνατότητα να περιηγηθούν στα περιεχόμενα. Παράλληλα, μπορούν να εστιάσουν στις λεπτομέρειες των εικόνων, διαβάζοντας τα συνοδευτικά κείμενα που παρέχουν επιπλέον πληροφορίες. Η εφαρμογή βασίζεται στις έννοιες της παιγνιώδους και ψυχαγωγικής αλληλεπίδρασης που συνδυάζουν τη λειτουργικότητα με το παιχνίδι και την άνεση. Έτσι, προσφέρεται μία εναλλακτική λύση για τους σταθμούς πληροφόρησης, που συνοδεύουν τις συλλογές αντικειμένων.
 • Το PaperView είναι μία επαυξημένη φυσική επιφάνεια που υποστηρίζει την άντληση πληροφοριών μέσω χάρτινων καρτών από συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος, (π.χ. δυσδιάστατος χάρτης ή ένα τρισδιάστατο μοντέλο). Το σύστημα επιτρέπει στους χρήστες να μελετούν πολυμεσικές πληροφορίες, χρησιμοποιώντας τις χάρτινες κάρτες ως προσωπικές διαδραστικές οθόνες. Ο χρήστης μπορεί επιπλέον να σηκώσει και να κρατήσει τις κάρτες υπό οποιαδήποτε γωνία και ανάλογα με τη θέση τους αποκαλύπτονται σχετικές πληροφορίες. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης χρήσης από περισσότερους από έναν χρήστες.
 • Το Περιδέξιο προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν σε βάθος ένα αντικείμενο ή/και ένα θέμα. Το σύστημα διαθέτει μία οθόνη αφής που παρουσιάζει τη μία όψη ενός αντικειμένου. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το αντικείμενο ή την όψη που επιθυμούν να δουν και στη συνέχεια να ανακαλύψουν σημεία ενδιαφέροντος και σχετικές πολυμεσικές πληροφορίες. Τέλος, μπορούν να εστιάσουν, μεγεθύνοντας σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια επιθυμούν.

Στοιχεία επικοινωνίας

Δήμος Χερσονήσου
700 14, Γούρνες

Τηλ.: +30 2897 340000
www.hersonissos.gr