Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Αθήνα, Ελλάδα

2 Νοεμβρίου, 2017 — 15 Απριλίου, 2018

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank διοργάνωσαν για πρώτη φορά από κοινού μία μεγάλη έκθεση με τίτλο «ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα».

Η έκθεση παρουσιάζει μία διαφορετική πλευρά των νομισμάτων, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. Κατά την αρχαιότητα, το νόμισμα εκτός από βασικό μέσο συναλλαγής είχε και άλλη χρήση που σχετίζεται με την εικονογραφία του: ήταν ένα μέσο συμβολισμού, ένα μέσο που ο καθένας μπορούσε να κρατήσει στα χέρια του, ένα σύμβολο απτό.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε οκτώ θεματικές ενότητες, στις οποίες παρουσιάζονται 85 νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank μαζί με 159 αντικείμενα (πήλινα αγγεία και ειδώλια, μαρμάρινα και χάλκινα αγαλματίδια, ανάγλυφα, χρυσά κοσμήματα, μετρητικά σκεύη, νομίσματα από κλειστά σύνολα και επιγραφές) που προέρχονται από 32 Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, των οποίων η εικονογραφία συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο κάθε θεματικής ενότητας.

Η Alpha Bank κάλεσε το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ) να συμμετάσχει στην έκθεση και έτσι σχεδίασε και ανέπτυξε το Coin-O-Rama. Αυτό το διαδραστικό σύστημα προσφέρει στους επισκέπτες της έκθεσης μία συνολική επισκόπηση των αρχαίων κερμάτων που παρουσιάζονται στην έκθεση, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους ατομικό αναμνηστικό: Το πορτρέτο τους εγχάρακτο στο αρχαίο νόμισμα της επιλογής τους. Μετά το πέρας της έκθεσης, το σύστημα Coin-O-Rama θα εγκατασταθεί μόνιμα στο πολιτιστικό κατάστημα της Alpha Bank.

Στοιχεία επικοινωνίας

Νεοφύτου Δούκα 4
10674 Αθήνα

Τηλ.: +30  2810 0722 8321
www.cycladic.gr