Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο

ΗΠΑ και Καναδάς

1 Φεβρουαρίου, 2014 — 1 Οκτωβρίου, 2016

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» κάλυψε πάνω από 5.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, φέρνοντας επισκέπτες στον Καναδά και στις ΗΠΑ σε ένα εξαιρετικό και συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν, στο λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Περισσότερα από 500 ανεκτίμητα αντικείμενα από 21 ελληνικά μουσεία ταξίδεψαν στη Βόρεια Αμερική για δύο χρόνια υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας κλήθηκε να συμμετάσχει στη μεγαλύτερη έκθεση για την αρχαία Ελλάδα που διεξήχθη ποτέ στη Βόρεια Αμερική με δύο διαδραστικά συστήματα.

  • Το Macrographia Touch είναι μία έκδοση της Μακρογραφίας κατάλληλη για οθόνη αφής. Συγκεκριμένα, αποτελεί ένα σύστημα που απεικονίζει μία βασιλική τοιχογραφία από τον τάφο του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που βρέθηκε στη Βεργίνα. Η τοιχογραφία αναλύεται σε μέρη μέσω μίας πολυαπτικής οθόνης, ανάλογα με την επιλογή του κάθε επισκέπτη. Όταν ένας χρήστης επιλέγει ένα συγκεκριμένο τμήμα της εικόνας, εμφανίζονται αναλυτικότερες πληροφορίες σε συνδυασμό με την καλύτερη αποκατάσταση της τοιχογραφίας.
  • Το B (w) reath είναι ένα διαδραστικό σύστημα που απεικονίζει ένα χρυσό στεφάνι και ενσωματώνει ένα μικρόφωνο που λειτουργεί ως μέσο αλληλεπίδρασης με τον χρήστη. Όταν ο επισκέπτης φυσάει στο μικρόφωνο, τα μέρη του στεφανιού αρχίζουν να κινούνται, ενώ παράλληλα ακούγεται ο ήχος του ανέμου. Η ταχύτητα ανάδευσης και η ένταση του ανέμου εξαρτώνται από το πόσο δυνατά φυσάει ο χρήστης.

 

12 Δεκεμβρίου 2014 έως 26 Απριλίου 2015

Pointe-à-Callière, Montréal Museum of Archaeology and History (Έκθεση)

5 Ιουνίου 2015 έως 12 Οκτωβρίου 2015

Canadian Museum of History, Quebec (Έκθεση)

26 Νοεμβρίου 2015 έως 17 Απριλίου 2016

The Field Museum, Chicago, USA (Έκθεση)

1 Ιουνίου 2016 έως 9 Οκτωβρίου 2016

National Geographic Museum, Washington, DC, USA (Έκθεση)