Βραδιά του Ερευνητή 2017

Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάδα

29 Σεπτεμβρίου, 2017

1.500.000 χιλιάδες επισκέπτες σε τριακόσιες Ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν κάθε χρόνο στη Βραδιά του Ερευνητή. Πρόκειται για μία εκδήλωση που πραγματοποιείται από το 2005 σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας φιλοξενεί αυτήν την εκδήλωση στο κεντρικό του κτίριο στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το 2017 το πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ παρουσίασε τα ακόλουθα διαδραστικά  συστήματα:

  • Το iEat: Διαδραστικό τραπέζι εστιατορίου είναι ένα καινοτόμο και «έξυπνο» τραπέζι εστιατορίου που στοχεύει στην ενίσχυση της εμπειρίας των πελατών, εστιάζοντας στην ψυχαγωγία, στις κοινωνικές σχέσεις, ενώ μπορούν να παραγγείλουν πιάτα και ποτά από τον κατάλογο. Επιπλέον, παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα φυσικής αλληλεπίδρασης τόσο με το ίδιο όσο και με ποικίλα φυσικά αντικείμενα τοποθετημένα στην επιφάνειά του. Οι πελάτες έχουν την ευκαιρία να δουν το μενού του εστιατορίου, να επιλέξουν το πιάτο της επιθυμίας τους και να το παραγγείλουν. Επιπλέον, έχουν πρόσβαση σε προτεινόμενους συνδυασμούς πιάτων και κρασιού με στόχο την ενίσχυση της γευστικής τους εμπειρίας.
  • Το Εικονικό Δοκιμαστήριο Ένδυσης είναι ένα διαδραστικό σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας που επιτρέπει στους χρήστες να φορέσουν με εικονικό τρόπο παραδοσιακά κρητικά ή μινωικά κοστούμια, καθώς στέκονται μπροστά σε μία κάθετη διαδραστική οθόνη.
  • Το Be There NOW! είναι ένα διαδραστικό σύστημα που επιτρέπει σε πολλαπλούς χρήστες να δουν ζωντανά την εικόνα τους να ενσωματώνεται σε ποικίλα ψηφιακά τοπία του Ηρακλείου των αρχών του 20ου αιώνα. Ταυτόχρονα, μπορούν να απαθανατίσουν ένα στιγμιότυπο με τον εαυτό τους να απεικονίζεται σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες και να το στείλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον προσωπικό τους λογαριασμό. Μία παλιά αναδιπλούμενη κάμερα που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1930, περιλαμβάνει μία οθόνη αφής με την οποία οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να τραβήξουν φωτογραφίες κάποιου που στέκεται μπροστά από αυτήν.
  • Έχει ανακατασκευαστεί ένας τηλεφωνικός θάλαμος της δεκαετίας του 1930 που περιλαμβάνει ένα παλιό περιστροφικό τηλέφωνο, το οποίο χτυπάει όταν ανιχνευτεί κίνηση κοντά του. Αν ο επισκέπτης σηκώσει το ακουστικό θα ακούσει οδηγίες που θα τον βοηθήσουν να επικοινωνήσει με εξέχουσες προσωπικότητες του παρελθόντος. Συγκεκριμένα θα είναι σε θέση να ακούσει αποσπάσματα από ομιλίες του Ελευθέριου Βενιζέλου, τραγούδια από σημαντικούς καλλιτέχνες του παρελθόντος κ.λπ.
  • Μία παραδοσιακή λατέρνα παρουσιάζει ένα ψηφιακό βίντεο της Κρήτης από τη δεκαετία του 1930 συνοδευόμενο από μουσική.