Μάαστριχτ
Οι καινοτόμες υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου και Υπολογιστή του ΙΠ-ΙΤΕ με στόχο να διευκολύνουν την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, προκρίθηκαν στην τελική φάση των Ευρωπαϊκών Βραβείων του Δημόσιου Τομέα (EPSA 2017) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης, στην κατηγορία «Περιφέρειες».
Η δημοσίευση με τίτλο “ACTA: A GENERAL PURPOSE FINITE STATE MACHINE (FSM) DESCRIPTION LANGUAGE FOR SMART GAME DESIGN” παρουσιάστηκε από τον Δρ. Εμμανουήλ Ζηδιανάκη, μεταδιδακτορικό ερευνητή του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου- Υπολογιστή του ΙΠ-ΙΤΕ, ο οποίος έλαβε το βραβείο της καλύτερης δημοσίευσης στο 11ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα τις Διεπαφές και την Αλληλεπίδραση Ανθρώπου–Υπολογιστή, που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας (21-23 Ιουλίου 2017).
Η δημοσίευση παρουσιάζει την ACTA, μία ευρείας χρήσης γλώσσα προγραμματισμού για μηχανές πεπερασμένων καταστάσεων. Η ACTA διευκολύνει τον σχεδιασμό έξυπνων παιχνιδιών από επαγγελματίες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση γλωσσών προγραμματισμού. Οι επαγγελματίες είναι σε θέση να μοντελοποιήσουν τη λογική του παιχνιδιού και την αλληλεπίδραση, χρησιμοποιώντας έναν απλό και ευέλικτο συμβολισμό που μπορεί να προσαρμοστεί για κάθε διαφορετικό παιχνίδι.
Ταϊπέι, Ταϊβάν
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας κλήθηκε να συμμετάσχει στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με τα συστήματα Διαδραστικά Έντυπα (Interactive Documents), Διαδραστικός Τοίχος (Interactive wall) και iEat: Ένα διαδραστικό τραπέζι εστιατορίου.
Βερολίνο
Τα συστήματα Διαδραστικά Έντυπα (Interactive Documents) και Media Gallery παρουσιάστηκαν στο περίπτερο Medeat, το οποίο κέρδισε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων για τα Βραβεία Καλύτερων Εκθετών που διοργάνωσε η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων της Κολωνίας.
Η δημοσίευση με τίτλο “AmI-RIA: Real-Time Teacher Assistance Tool for an Ambient Intelligence Classroom” παρουσιάστηκε από τον Αστέριο Λεωνίδη, υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, ο οποίος έλαβε το βραβείο της καλύτερης δημοσίευσης στο 5ο διεθνές συνέδριο eLmL 2013 με θέμα: «Mobile, Hybrid, and On-line Learning» που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας (24 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2013).
Η δημοσίευση αυτή επικεντρώνεται στην εφαρμογή τεχνολογιών Διάχυτης Νοημοσύνης στον εκπαιδευτικό τομέα και προτείνει μία μαθητο-κεντρική προσέγγιση, προκειμένου να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς στη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα Διάχυτης Νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, το σύστημα παρέχει μία ευφυή υποδομή υπολογιστικών υπηρεσιών με σκοπό τη διακριτική παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των μαθητών και την ενημέρωση του δασκάλου σε πραγματικό χρόνο για πιθανές αδυναμίες και δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Οι συγγραφείς της δημοσίευσης είναι: Γεώργιος Μαθιουδάκης, Αστέριος Λεωνίδης, Μαρία Κορόζη, Γεώργιος Μαργέτης, Σταυρούλα Ντόα, Δρ. Μαργαρίτα Αντόνα (Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή του ΙΠ-ΙΤΕ) και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Στεφανίδης (ΙΠ-ΙΤΕ και Πανεπιστήμιο Κρήτης).
Η δημοσίευση με τίτλο “Programming Smart Object Federations for Simulating and Implementing Ambient Intelligence Scenarios” παρουσιάστηκε από τον υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου- Υπολογιστή του ΙΠ-ΙΤΕ, Ιωάννη Γεωργαλή, ο οποίος έλαβε το βραβείο της καλύτερης δημοσίευσης στο 3ο διεθνές συνέδριο PECCS 2013 που πραγματοποιήθηκε στη Μπαρτσελόνα της Ισπανίας (19-21 Φεβρουαρίου).
Τα ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στη δημοσίευση έχουν παραχθεί στο πλαίσιο μίας συνεργατικής προσπάθειας μεταξύ του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου -Υπολογιστή του ΙΠ-ΙΤΕ και του Εργαστηρίου Meme Media Laboratory του Πανεπιστημίου Hokkaido της Ιαπωνίας στον τομέα της Διάχυτης Νοημοσύνης. Αυτή η δημοσίευση παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο προγραμματισμού για την υλοποίηση της λειτουργικότητας περιβαλλόντων Διάχυτης Νοημοσύνης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, διαμορφώνεται μία νέα, δυναμική γλώσσα προγραμματισμού, η οποία υποστηρίζει τη σύνταξη απλών και αποτελεσματικών περιγραφών για αφαιρετικές αυτόνομες υπολογιστικές οντότητες που ονομάζονται «έξυπνα αντικείμενα». Επιπλέον, εισάγει την έννοια του συνασπισμού «έξυπνων» αντικειμένων για την προσομοίωση ή την υλοποίηση σεναρίων Διάχυτης Νοημοσύνης.
Οι συγγραφείς της δημοσίευσης είναι: Ιωάννης Γεωργαλής (Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή του ΙΠ-ΙΤΕ, Professor Yuzuru Tanaka (Hokkaido University, Japan), Professor Emeritus Nikolaos Spyratos (University of Paris-South) και ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Στεφανίδης (ΙΠ-ΙΤΕ και Πανεπιστήμιο Κρήτης).