Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Αθήνα, Ελλάδα

Από Απρίλιο 2021

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά για το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ το γεγονός ότι κλήθηκε να συμμετάσχει στη μεγάλη επετειακή έκθεση για τον Αγώνα του 1821 με τίτλο ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21, που διοργανώνει το Εθνικό ιστορικό Μουσείο στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η κεντρική επετειακή έκθεση περιγράφει όλη την ιστορική περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Αναδεικνύει την προετοιμασία, το ξέσπασμα, την ακτινοβολία και την παρακαταθήκη της, μέσα από σπάνια κειμήλια και αρχειακό υλικό. Η έκθεση έχει εμπλουτιστεί  με μια σειρά διαδραστικά συστήματα που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από το ΙΠ-ΙΤΕ για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της έκθεσης.

Τα συστήματα εστιάζουν σε μια σειρά από θέματα της έκθεσης:

  • Στη Χάρτα του Ρήγα, όπου μια μεγάλη διαδραστική προβολή της Χάρτας δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να εξερευνήσουν το πολυσύνθετο περιεχόμενο του σημαδιακού αυτού έργου του Ρήγα Φεραίου.
  • Στο Χρονολόγιο του Αγώνα, που αναπτύσσεται σε δύο μεγάλες διαδραστικές προβολές αφής και παρουσιάζει γεγονότα, πρόσωπα και τόπους της Επανάστασης.
  • Στο Παζάρι των Αθηνών, μια εξαιρετική ακουαρέλα του περιηγητή Έντουαρντ Ντόντγουελ, που απεικονίζει τους κατοίκους της πόλης στις αρχές του 19ου αιώνα, παρουσιάζεται σε οθόνη αφής και προσφέρει πληροφορίες για την κοινωνική ζωή της εποχής.
  • Στα Όπλα του Αγώνα, μια «έξυπνη» διαδραστική προθήκη των με κειμήλια της Επανάστασης.
  • Στον Τύπο του Αγώνα, ένα σύστημα που παρουσιάζει σε οθόνη αφής επιλογές από τον Ελληνικό και τον Ξένο Τύπο της δεκαετίας του 1820 με αρθρογραφία από την Επανάσταση.

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο διοργάνωσε και μια σειρά εκθέσεων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας εκτός Αθηνών. Κάποια από τα διαδραστικά συστήματα του ΙΤΕ-ΙΠ συμπεριλήφθησαν και σε αυτές τις εκθέσεις.

Στοιχεία επικοινωνίας

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη
Σταδίου 13, Αθήνα

Τηλ.: +30  210 3237617
Email: info@nhmuseum.gr

www.nhmuseum.gr