Μακεδονία: Από τις Ψηφίδες στα Pixels

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Από Νοέμβριο 2010

«Μακεδονία: Από τις Ψηφίδες στα Pixels» είναι μία έκθεση επτά πρωτότυπων διαδραστικών συστημάτων που αναπτύχθηκαν από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (IΠ-ΙΤΕ). Αυτά τα συστήματα, προβάλλουν αντικείμενα από τις πλούσιες συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες τοποθεσίες και μουσεία της Μακεδονίας. Δύο από αυτά ενσωματώθηκαν στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου, ενώ τα υπόλοιπα πέντε βρίσκονται σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο ισόγειο του κτιρίου.

Η έκθεση αυτή διαφέρει από μία συμβατική, καθώς οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στους επισκέπτες να έχουν πρόσβαση σε μοναδικά αντικείμενα, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, προσφέροντας μία νέα διαδραστική εμπειρία που συνδυάζει πληροφορίες και μάθηση με παιγνιώδη τρόπο. Ως εκ τούτου, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν ψηφιακές αναπαραστάσεις αρχαίων αντικειμένων, να ταξιδέψουν στον χρόνο και στον χώρο και να ανακαλύψουν, με έναν απλό και σύγχρονο τρόπο, πτυχές της ιστορίας και της αρχαιολογίας της αρχαίας Μακεδονίας, μέσω της ψηφιακής εικόνας.

  • Το PaperView είναι μία επαυξημένη φυσική επιφάνεια που υποστηρίζει την άντληση πληροφοριών μέσω χάρτινων καρτών από συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος, (π.χ. δυσδιάστατος χάρτης ή ένα τρισδιάστατο μοντέλο). Το σύστημα επιτρέπει στους χρήστες να μελετούν πολυμεσικές πληροφορίες, χρησιμοποιώντας τις χάρτινες κάρτες ως προσωπικές διαδραστικές οθόνες. Ο χρήστης μπορεί επιπλέον να σηκώσει και να κρατήσει τις κάρτες υπό οποιαδήποτε γωνία και ανάλογα με τη θέση τους αποκαλύπτονται σχετικές πληροφορίες. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης χρήσης από διαφορετικούς χρήστες. Το PaperView απεικονίζει τις σημαντικότερες αρχαίες περιοχές στον χάρτη της Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων, των οικισμών και των νεκροταφείων.
  • Η Μακρογραφία είναι ένα σύστημα που απεικονίζει μία βασιλική τοιχογραφία από τον τάφο του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που βρέθηκε στη Βεργίνα. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν διάφορες πληροφορίες, περπατώντας σ’ ένα δωμάτιο, όπου υπάρχει μία μεγάλη επιφάνεια προβολής, ενώ η τοιχογραφία αναλύεται σε κομμάτια, ανάλογα με τη θέση του κάθε επισκέπτη στον χώρο. Όταν οι επισκέπτες εισέρχονται στο δωμάτιο, το σύστημα ακολουθεί την κίνηση τους. Μόλις κάποιος σταθεί μπροστά από ένα τμήμα της εικόνας, όσο πλησιάζει πιο κοντά, η εικόνα αποκαθίσταται ψηφιακά, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστή μ’ αυτήν του 336 π.Χ., ενώ προβάλλεται πιο λεπτομερής πληροφορία. Τέλος, Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν τη γλώσσα του συνοδευτικού κειμένου.
  • Το Κρυπτόλεξο αποτελείται από μία οθόνη πολλαπλής αφής που παρουσιάζει τα ονόματα των θεών και των ηρώων κρυμμένα μέσα σε ένα πλαίσιο τυχαία μοιρασμένων γραμμάτων. Καθώς οι λέξεις επιλέγονται με επιτυχία, προβάλλεται στην οθόνη πολυμεσικό περιεχόμενο και περιγραφικό κείμενο που σχετίζεται με αντικείμενα από την ελληνική μυθολογία.
  • Ο Πανόπτης είναι ένας ψηφιακός κατάλογος κατάλληλος για εκθεσιακούς χώρους. Ο χρήστης μπορεί να εστιάσει στις λεπτομέρειες των εικόνων του καταλόγου, οι οποίες συνοδεύονται από περιγραφικά κείμενα. Η εφαρμογή βασίζεται σε παιγνιώδη και ψυχαγωγική αλληλεπίδραση που συνδυάζει τη λειτουργικότητα με το παιχνίδι και την άνεση. Συγκεκριμένα, ο χρήστης ανακαλύπτει τα χρυσά μακεδονικά στεφάνια από τη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, φυσώντας στο παιχνίδι του ανεμόμυλου που συνοδεύει το σύστημα. Έτσι, προσφέρεται μία εναλλακτική λύση για τους σταθμούς πληροφόρησης, που συνοδεύουν τις συλλογές αντικειμένων που βρίσκονται στα μουσεία.
  • Το Πολύαπτο είναι μία πολύ μεγάλη διαδραστική οθόνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από έναν επισκέπτες, οι οποίοι επιθυμούν την ίδια στιγμή να μελετήσουν πολύπλευρα ένα συγκεκριμένο θέμα, αντλώντας πληροφορίες για αυτό. Το σύστημα παρουσιάζει μία μακεδονική τοιχογραφία στην οποία απεικονίζεται ένα συμπόσιο.
  • Το Περιδέξιο είναι ένα σύστημα που προσφέρει στους επισκέπτες του Μουσείου τη δυνατότητα να εξερευνήσουν σε βάθος ένα αντικείμενο. Το σύστημα διαθέτει μία οθόνη αφής που παρουσιάζει τη μία όψη ενός αντικειμένου κάθε φορά. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το αντικείμενο ή την όψη που επιθυμούν να δουν και στη συνέχεια να ανακαλύψουν σημεία ενδιαφέροντος και σχετικές πολυμεσικές πληροφορίες. Τέλος, μπορούν να εστιάσουν, μεγεθύνοντας σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια επιθυμούν.

Στοιχεία επικοινωνίας

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μανόλη Ανδρόνικου 6
Τ.Θ. 506 19
546 21, Θεσσαλονίκη

Τηλ:+30 2313 310201
www.amth.gr/en