Μονή Αρκαδίου

Ρέθυμνο, Κρήτη, Ελλάδα

Από Αύγουστο 2016

Η Μονή Αρκαδίου αποτελεί εθνικό ιερό προς τιμήν της κρητικής αντίστασης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία κυβέρνησε το νησί για περισσότερο από διακόσια χρόνια. H Μονή υπήρξε ο τόπος του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου το 1866 και στοχεύει στη διατήρηση της ιστορικής του μνήμης. Μετά από 150 χρόνια το παλιό μουσείο της Μονής ανακαινίστηκε και λειτούργησε εκ νέου στις 9 Νοεμβρίου 2016. Με  πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών (WCC) ενσωματώθηκαν στο μουσείο οι καινοτόμες τεχνολογίες του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ). Συγκεκριμένα, τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα εξής:

  • Το Infocloud είναι ένα σύστημα που περιλαμβάνει μία συλλογή από λέξεις-κλειδιά, εικόνες και βίντεο μικρού μήκους που σχετίζονται με βιογραφίες σημαντικών ανθρώπων που τιμήσαν το έργο της Μονής. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνει ποιήματα μεγάλων διαχρονικά συγγραφέων. Οι πληροφορίες εμφανίζονται σε μία πολύ μεγάλη οθόνη αφής σε μορφή συνεχούς ροής.
  • Το Περίδεξιο είναι ένα σύστημα που προσφέρει στους επισκέπτες της Μονής τη δυνατότητα εξερεύνησης ενός αντικειμένου ή θέματος σε βάθος.
  • Ο Museum Guide είναι μία εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα που ξεναγεί τον επισκέπτη της Μονής μέσω ενός διαδραστικού χάρτη. Η εφαρμογή προσφέρει έναν κατάλογο με πρόσφατες φωτογραφίες και περιγραφικά κείμενα σχετικά με τη Μονή και είναι διαθέσιμη στο Google Play Store και στο AppStore, με το όνομα «Μονή Αρκαδίου».

Στοιχεία επικοινωνίας

Μονή Αρκαδίου
741 00 Ρέθυμνο

Τηλ.: +30 2831 08 3135
www.imra.gr