Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Από Ιανουάριο 2014

Στο πλαίσιο του μεγαλύτερου πανεπιστημίου στην Ελλάδα, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. περιλαμβάνει περισσότερα από 7.000 έργα. Με την εκτεταμένη του συλλογή μπορεί να αναδείξει σε μεγάλο βαθμό την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης μέχρι σήμερα. Εκτός από τους σημαντικούς καλλιτέχνες του 19ου και του 20ου αιώνα, τα ισχυρά σημεία της συλλογής είναι οι εκπρόσωποι της αφηρημένης ζωγραφικής στην Ελλάδα και οι Έλληνες ζωγράφοι της Βόρειας Ελλάδας. Υπάρχει μία εξαιρετική συλλογή εκτυπώσεων του 20ου, που συμπληρώνεται από μικρότερες συλλογές γλυπτικής, αρχαιοτήτων, τέχνη της Άπω Ανατολής, κεραμικά, γυαλί και υφάσματα, ενώ νέες δωρεές προστίθενται καθημερινά.

Δύο διαδραστικά συστήματα έχουν εγκατασταθεί από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ), τα οποία βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής του Ιδρύματος. Επίσης, το Ίδρυμα έχει στη διάθεση του εφαρμογή ψηφιακής ξενάγησης για φορητές συσκευές (smartphones, tablets).

  • Το Infocloud είναι ένα ευέλικτο σύστημα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβάλλει μία οποιαδήποτε συλλογή πολυμεσικής πληροφορίας (ακόμα και αν περιλαμβάνει εξαιρετικά ετερογενή αντικείμενα) με έναν ιδιαίτερα ελκυστικό διαδραστικό τρόπο. Το Infocloud περιλαμβάνει μία συλλογή από λέξεις-κλειδιά, εικόνες και μικρογραφίες βίντεο, που εμφανίζονται σε μορφή συνεχούς ροής κατά μήκος μίας μεγάλης οθόνης αφής. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε από αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να αντλήσουν επιπλέον πληροφορίες.
  • Το Be There NOW! αποτελεί ένα διαδραστικό σύστημα που επιτρέπει σε πολλαπλούς χρήστες να βλέπουν ζωντανά την εικόνα τους να ενσωματώνεται σε ποικίλα ψηφιακά τοπία, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να τα επισκεφθούν σαν να ήταν εκεί. Οι εικόνες προβάλλονται σε μία μεγάλη οθόνη, ενώ οι χρήστες μπορούν να πλοηγηθούν σε αυτές. Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα να απαθανατίσουν ένα στιγμιότυπο και να το στείλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον προσωπικό τους λογαριασμό ή σε φίλους τους, αγγίζοντας την εικόνα μίας φωτογραφικής μηχανής που απεικονίζεται στη διπλανή οθόνη.
  • O Museum Guide αποτελεί μία εφαρμογή για φορητές συσκευές. Κάθε προσβάσιμη περιοχή του κτιρίου καθώς και καθένα από τα εκθέματα του Μουσείου διαθέτουν έναν αναγνωριστικό κωδικό (QR Code Identification). Με τη χρήση της ενσωματωμένης κάμερας της συσκευής, οι χρήστες μπορούν να ενημερώσουν την εφαρμογή για την τρέχουσα τοποθεσία τους ή να εντοπίσουν ένα έκθεμα που τους ενδιαφέρει και να αντλήσουν περαιτέρω πληροφορίες για αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, ο επισκέπτης  έχει συνεχώς στη διάθεσή του πολυμεσική πληροφορία σχετικές με όλα τα εκθέματα και τα σημεία ενδιαφέροντος του Μουσείου, οι οποίες έχουν την ικανότητα και την εμπειρία να προσαρμόζονται στις ανάγκες του. Έτσι, ο επισκέπτης συνοδεύεται από έναν περιεκτικό και «έξυπνο» ξεναγό χάριν στον οποίο, η εμπειρία του Μουσείου καθίσταται όχι μόνο πλουσιότερη αλλά και πιο αποτελεσματική.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Αγίου Δημητρίου
546 36 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: +30 231 024 7111
www.teloglion.gr