Χριστουγεννιάτικο Κάστρο 2017

Ηράκλειο, Κρήτη

1 Δεκεμβρίου, 2017 — 7 Ιανουαρίου, 2018

Tο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ)  συμμετείχε ως χορηγός στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου στο «Χριστουγεννιάτικο Κάστρο» (Πλατεία Ελευθερίας) και προσέφερε στους επισκέπτες την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο των Χριστουγέννων μέσα από καινοτόμες διαδραστικές εφαρμογές.

Στην είσοδο του Χριστουγεννιάτικου χωριού είχε τοποθετηθεί ένα καινοτόμο σύστημα που αναπαριστά το έλκηθρο του Αϊ-Βασίλη, με τον τάρανδο, Ρούντολφ, να μιλάει, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες. Επιπλέον, είχε ενσωματωθεί μία οθόνη, στην οποία προβάλλονται βίντεο με πτήσεις πάνω από την πόλη του Ηρακλείου.  Ο Ρούντολφ προσκαλεί τα παιδιά να γίνουν βοηθοί του Αϊ -Βασίλη, προκειμένου να  παραδώσει δώρα σε όλους, μέσω ενός εικονικού διαδραστικού ταξιδιού πάνω από το κέντρο της πόλης.

Σε κοντινή απόσταση, η κινητή μονάδα πληροφόρησης της Λιμενικής Αρχής Ηρακλείου ενσωματώνει τρία διαδραστικά συστήματα που παρέχουν πληροφορίες για την πόλη. Το όχημα αυτό σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ), στο πλαίσιο του έργου «Πρόδρομος», ένα στρατηγικό έργο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013».

Οι εκπλήξεις του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ)  συνεχίζονται στο σπίτι του Αϊ- Βασίλη, όπου μία ομάδα νάνων καλωσορίζει παιδιά και ενήλικες στο εργαστήρι τους, στο οποίο κατασκευάζουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα.

Το πνεύμα της χαράς και της νοσταλγίας τελειώνει με τα διαδραστικά συστήματα του Δήμου Ηρακλείου, τα οποία αρχικά παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Τεχν-η-ολογία», στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ οδόν 2017». Αντλώντας έμπνευση από την Κρήτη του παρελθόντος, τα συστήματα ταξιδεύουν τους επισκέπτες μέσα από χριστουγεννιάτικες εικόνες και ήχους.